Body SDS og Adoption

Jeg tilbyder behandling til adopterede, voksne såvel som børn.

I 2015 begyndte jeg at behandle min adopterede søn, og har set den store forskel behandlingen har gjort i hans hverdag. Læs mere om Body SDS og Adoption i nedenstående artikel, som er skrevet til magasinet “Adoption og Samfund”

Et dyk ned i krop og psyke

Af Elizabeth Konge

Med terapiformen, Body SDS, arbejdede terapeut Per Borregaard Jørgensen sig ned i sin adoptivsøns anspændte krop, forløste de undertrykte følelser og gav ham gnisten til at møde sin nye tilværelse med smil på læben. Per Borregaard Jørgensen selv dykkede ned i behandlingen af adoptivbørn.

″Min kone og jeg adopterede for to år siden en dreng på fem et halvt år. Vi fik en helt fantastisk lille dreng med stort gå-på-mod og en fantastisk livslyst i forhold til alle de forandringer og omvæltninger, der fulgte med. Vi mærkede dog hurtigt, hvordan en kombination af hans tumulte start på livet samt den nye tilværelse påvirkede ham både psykisk og fysisk”, siger Per Borregaard Jørgensen.

Psykisk reagerede adoptivsønnen Victor ved at udvise angst og aggressioner, blive trist og gå ind i sig selv, græde eller nærmest manisk.

″Rent fysisk kunne vi se, at Victors krop virkede anspændt. Han udskilte nogle meget stærke duftstoffer (stresshormoner, red.) og var konstant på vagt. Man kan ikke adskille hans svære start på livet og hans flytning til Danmark. Det sidste bringer helt sikkert nogle gemte følelser fra hans tidlige barndom frem i ham”, fortæller hans forældre.

Krop og sind hænger sammen

Per Borregaard Jørgensen arbejder som Body SDS terapeut ud fra en overbevisning om, at krop og psyke hænger sammen. Body SDS er en behandlingsform, der arbejder med hele kroppen og med de følelser, oplevelser og traumer, der sætter sig i den. I behandlingen skaber man bl.a. gennemstrømning i lymfesystemet og løsner spændte muskler.

″Første gang jeg behandlede vores søn, nåede jeg kun at massere hans kæber, så begyndte tårerne at trille ned af hans kinder. Det viste mig, at her lå nogle undertrykte følelser. Da jeg begyndte at behandle hans ryg, grinede han, hvilket fortalte at nervesystemet var meget stresset”, fortæller Per Borregaard Jørgensen.

Drengens skuldre, mave og lægge var hårde og ømme, også som følge af det stressede nervesystem. Noget, lemmerne ifølge terapeuten ofte bliver, når man forsøger at kontrollere svære situationer.

Familien fik Post Adoptions Service (PAS)-rådgivning ved Michel Gorju, der er tilknyttet Familiestyrelsens team af adoptionsrådgivere. Han hjalp dem til at forstå de problematikker, overlevelsesstrategier og den adfærd, sønnen agerede ud fra. Han satte fokus på at skabe gode rutiner og forudsigelighed i hverdagen og gav forældrene redskaber til at forstå barnets særlige behov.

″På ét år forvandledes vores søn fra en vildt stresset knægt til en dreng, der roligt sad og legede. Michel Gorju spurgte os faktisk, hvordan vi havde arbejdet med vores søn, for så stor forvandling havde han ikke tidligere set på så forholdsvis kort tid”, siger de.

Ikke to klienter er ens

Body SDS terapeuten arbejder ud fra en holistisk tankegang, hvor både tanker, følelser og krop kommer i spil. Det, som adoptivbørn, ifølge Per Borregaard Jørgensen, kan få ud af behandlingerne er en ro i kroppen, som i sidste ende hjælper dem til at hvile i sig selv.

″Hvis et barn for eksempel bliver fjernet fra sin mor lige efter fødslen, ser man af og til en meget sensitiv lugtesans, et stort behov for kontrol, depressive tilstande og aggressioner”, siger han.

I dag har terapeuten behandlet adskillige adoptivbørn, både små børn og flere voksne, som blev adopteret til Danmark som børn, og selvom det ikke gælder for alle adoptivbørn, så er der visse symptomer, der går igen.

″Min erfaring er, at noget af det flere adoptivbørn kæmper med er kontrol. Det kan være så slemt, at musklerne er i en konstant spænding, som blokerer for blodgennemstrømningen. Kontrollen er også et tegn på, at barnet er super opmærksom på alt uden for sig selv, hvilket er en måde at beskytte sig selv mod en farlig verden med mangel på forudsigelighed”, siger han.

Urolige, vrede børn finder indre ro

En af Per Borregaard Jørgensens klienter, 11-årige Noah, er efter et behandlingsforløb på Body SDS briksen, blevet helt tilpas i egen krop.

″Vores søn havde udfordringer med at koncentrere sig i skolen og kunne heller ikke finde ro om aftenen, når han skulle sove. Indimellem blev Noah også meget vred og ked af det. Han har ofte fået massage om aftenen herhjemme, men Body SDS giver ro og forløsning på et langt dybere plan. Noah er blevet bedre til at mærke sig selv og spørger nu selv om, han ikke snart skal ind og have en behandling” fortæller hans mor Dorthe.

Noah er også kommet af med sit problem med at holde sig tør om natten. Han sover igennem eller vågner selv, hvis han skal tisse. Formentligt fordi nervesystemet er faldet til ro og ikke arbejder intenst på at være på vagt.

Ligesom Noah, har også Mathilde på ni år været forbi Per Borregaard Jørgensens behandlingslokale midt i Roskilde, hvor stearinlysene spiller om kap med solstrålerne på væggene.

Hendes mor Charlotte fortæller, at datteren ikke havde en egentlig reaktion ved de første behandlinger.

″Men fjerde, femte og sjette gang kom reaktionen, hvor hun blev utrolig ked af det under behandlingerne. De første gange blev hun forskrækket over, hvorfor hun blev ked af det, men Per Borregaard Jørgensen og hun talte om det, og nu ved hun hvorfor. I dag falder hun hurtigere ned igen, når hun bliver hidsig. Hun har fundet indre ro”.

I kontakt med følelserne

Lene Laustsen, 47 år, søgte hjælp hos Per Borregaard Jørgensen for at få åbnet op for sine følelser i forhold til sin adoption.

″Det mest bemærkelsesværdige var, at allerede ved første behandling fik Per Borregaard Jørgensen påvirket min psyke og krop sådan, at den sitren jeg konstant har, men egentlig ikke var bevidst om, blev helt stille i flere dage”, siger hun.

For Per Borregaard Jørgensen er det en gave at kunne gøre en forskel for de adoptivbørn, der har det svært psykisk og fysisk.

″Det er selvfølgelig helt specielt at hjælpe adoptivbørn med at finde ned i kroppen, fordi jeg også har kunnet se min egen søn flytte sig meget både psykisk og fysisk”, siger han.

I den første tid skulle Victor altid rundt og undersøge alle rum, når han kom i et nyt hjem for at se, om der var fare på færde. I dag kan han gå ind i et nyt hjem og være helt afslappet og ikke have behov for at undersøge noget.

″Der er selvfølgelig fortsat nogle områder hos vores søn, som vi arbejder med. Han har for eksempel stadig meget brug for ro i hverdagen. Det gode er, at han faktisk ofte selv kan mærke det og gøre os opmærksom på det. Han er kommet i kontakt med sine følelser”, slutter den stolte adoptivfar.

Per Borregaard Jørgensen

Jeg er uddannet i 2015 hos Body SDS og har RAB eksamen i bl.a. anatomi og fysiologi, sygdomslære samt psykologi.

Body SDS behandling: 

  • Foregår på både mave og ryg
  • Bruger zonetryk og åndedrætsteknikker
  • Sætter gang i kredsløbet, som aktiverer blodgennemstrømningen
  • Udrenser kroppens affaldsstoffer igennem lymfebanerne
  • Løsner kroppens spændinger som relaterer til psykiske tilstande
  • Indeholder snakke om, hvad klienten oplever i kroppen
  • Kan fremkalde gråd, grin, vrede eller andre følelsesudbrud